En de kameel, hij …

“Ruud, hoe noemen we eigenlijk het geluid dat kamelen maken? Wij dachten aan ‘loeien’, omdat een kameel net zoals een koe verschillende magen heeft.” Bijzonder sterk argument, maar ik vermoed dat het geen steek houdt. Loeien doet een kameel niet, dat weet ik wel zeker, maar wat dan wel?

Misschien weet ‘Het juiste woord’ het wel? Dat woordenboek – misschien gebruiken jullie het wel eens om een synoniem in op te zoeken – zet alle woorden bij elkaar waarvan de betekenis dicht bij elkaar ligt. Zoek je daarin ‘blaffen’ op, dan kom je terecht in een rubriek met allerlei dierengeluiden. Zo leer ik dat konijnen piepen, runderen loeien en bulken, meikevers ronken, olifanten trompetten en neushoorns beren. Maar niks over kamelen.

Dan maar een puzzelwoordenboek erbij halen. Even kijken bij ‘geluid van …’ Ik leer dat krokodillen jammeren, krekels kriepen, varkens knorren, uilen krassen, vleermuizen piepen en ratelslangen ratelen. Maar niks over kamelen.

De elektronische Van Dale is mijn laatste hoop. Zoek eens alle werkwoorden, beste Van Dale, met het woord ‘kameel’ in de definitie. Noppes. En toch maakt zo’n beest behoorlijk veel herrie. Maar hoe noemen we dat!?

Er zit niets anders op dan te googelen. Lukraak teksten bekijken waarin over kamelen gesproken wordt. En ja, hoor. We hebben succes. Op de website van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam lees ik dat een bronstige kameel oorverdovend brult en zelfs een brulzak heeft. Dat is ook weer opgelost.