Taalcolumns van Ruud Hendrickx

Goed beter best

Een beetje mens moet op de hoogte blijven van wat er in de wereld gebeurt en daarom leest hij de krant. Een beetje moderne mens doet dat op internet, dat spaart een hoop papier. Maar wat ziet dat beetje mens ineens verschijnen als hij naar een grote Belgische krant surft? “U kan deze site best bekijken met Microsoft Explorer.” Deugt de Explorer dan niet?

Waarom een beetje mens zich dat afvraagt? Omdat er een hemelsbreed verschil is tussen ‘best’ en ‘het best’. ‘Best’ geeft aan dat iets mogelijk is, ‘het best’ geeft aan dat iets de voorkeur krijgt. Als je niet op je geld hoeft te letten, kun je best een paar miljoentjes aan een auto spenderen. Als je er niet zo warm bij zit, kun je het best een bescheidener autootje kopen.

Zeg je tegen iemand dat hij best kan ophouden met roken, dan bedoel je dat hij ertoe in staat is, als hij dat maar wil. Maar als je wilt aangeven dat hij er voor zijn gezondheid beter mee kan ophouden, dan zeg je dat hij het best kan stoppen met roken. Als je hoofdpijn hebt, kun je best een maagtabletje innemen, maar een aspirine helpt het best. Wil je naar Madrid, dan kun je best via Helsinki reizen, maar je kunt het best meteen naar Spanje vliegen.

Ongetwijfeld bedoelde de krant ook dat haar pagina’s het best met de Explorer bekeken kunnen worden. Wat er nu staat, kan alleen maar betekenen dat je ze wel kúnt lezen met de Explorer, maar dat het met een ander programma beter zal lukken. Een beetje mens zegt dan toch met welk programma.