Raketcoalitie

Vorige zondag hebben de kiezers in België voor een verrassing van formaat gezorgd. Zowat elke politicoloog en journalist had aangekondigd dat het nauwelijks mogelijk zou zijn om een werkbare coalitie te vormen. Maar kijk, zoals zo vaak bleken politicologen en journalisten er compleet naast te zitten met hun voorspellingen.

De kiezers hebben ervoor gezorgd dat in Vlaanderen met grote waarschijnlijkheid een raketcoalitie gevormd zal worden. Nieuw is het woord niet helemaal. Bij de vorige verkiezingen, in 2019, rees al de vraag of Vlaanderen een raketcoalitie zou krijgen. Maar toen gebeurde dat niet.

‘Raketcoalitie’ verwijst naar het waterijsje in de vorm van een raket, van de fabrikant Ola. Het meest gelikte waterijsje van Nederland, noemt hij het zelf. Dat ijsje bestaat uit drie gekleurde lagen: rood, oranje en geel.

Laat dat nu ook de kleuren zijn van de politieke partijen die mogelijk Vlaanderen gaan besturen: de rode sociaaldemocraten van Vooruit, de oranje christendemocraten van CD&V en de gele Vlaams-nationalisten van N-VA. De tweede regering onder Kris Peeters was een raketcoalitie. Alleen heette ze toen nog niet zo.

Hoog tijd dat ik ‘raketcoalitie’ toevoeg aan de Dikke Van Dale. Het komt in het rijtje van hagelslagcoalitie, jamaicacoalitie, olijfboomcoalitie, regenboogcoalitie en vivaldicoalitie. Het valt nog even af te wachten door welke coalitie die laatste zal worden afgelost. Misschien door een arizonacoalitie?