Borstschroom

Het zal je maar overkomen: je krijgt een hartstilstand en de omstanders deinzen ervoor terug om je hartmassage te geven omdat je een vrouw bent. Veel mensen – vooral mannen – durven een vrouw niet te reanimeren omdat dat tussen de ontblote borsten moet gebeuren.

Om de schaamte errond weg te nemen hebben de kustredders van West-Vlaanderen en verzekeraar AXA Tom Waes ingeschakeld om een video op te nemen over borstschroom. Dat meldt onder meer VRT NWS.

Een woord als borstschroom valt een woordenboekmaker meteen op. In de eerste plaats omdat het een nieuw woord is. Maar ook omdat samenstellingen met ‘schroom’ niet vaak voorkomen.

‘Schroom’, zegt de Hedendaagse Van Dale, is ‘aarzeling die gepaard gaat met gêne’. De Dikke Van Dale omschrijft het wat plechtiger en ouderwets als ‘het weerhouden worden door bedeesdheid of fijngevoeligheid, door schaamte of eerbied’. Wat het ook is, bij een hartstilstand leidt borstschroom tot onnodige slachtoffers bij vrouwen.

Samenstellingen met ‘schroom’ komen niet zo vaak voor. Een jaar of dertig geleden stond condoomschroom een paar keer in de krant, als vertaling van condom fatigue, de angst, onwil of schroom om een condoom te gebruiken. Het was ook de titel van een boek van het Nederlands Instituut voor Sociaal Sexuologisch Onderzoek. Daarin werd onder meer geconcludeerd dat jonge gebruiksters van de pil minder schroom hadden om in de apotheek de pil te kopen dan condooms bij de kruidenier.

Of borstschroom een plek in de Grote Van Dale moet krijgen, valt nog af te wachten. Daarvoor moet het woord herhaaldelijk in het wild voorkomen. Ik noteer het wel voor het lijstje van kandidaten voor het Woord van het Jaar 2024.

Beeld: Focus-WTV