Taalcolumns van Ruud Hendrickx

Palindroomdag

Vandaag is het 12-02-2021. Die datum kun je ook achterstevoren lezen, zoals een palindroom.

Palindromen zijn aardigheidjes voor taalliefhebbers. Het zijn woorden en zinnen die je ook van achteren naar voren kunt lezen. Er zijn palindromen waarbij de betekenis verandert, zoals ‘leger’ en ‘regel’, en palindromen die hetzelfde woord blijven, zoals ‘parterretrap’. Ook hele zinnen kunnen een palindroom zijn: ‘er is daar nog onraad, sire’.

Ook getallen kunnen palindromen zijn. Ze worden ook spiegelgetallen genoemd. Of je ze van links naar rechts of van rechts naar links leest, ze blijven hetzelfde, zoals de jaartallen 1991 en 2002.

Er zijn ook datums die achterstevoren hetzelfde blijven. Vandaag, 12-02-2021, is het zo’n palindroomdag, tenminste in onze contreien, waar we de dag voor de maand noteren.

Een perfecte palindroomdag hadden we vorig jaar, op 02-02-2020. Hoe je die datum ook noteert, hij is altijd een palindroom. De volgorde van maand, dag en jaar maakt niet uit. Zo’n wereldwijde palindroomdag is zeldzaam. Over honderd jaar hebben we 12-12-2121. Op de volgende palindroomdag in België hoeven we niet zo lang te wachten. Die krijgen we op 22-02-2022.

Het woord ‘palindroomdag’ staat nog niet in de woordenboeken. Waarschijnlijk omdat we het er niet zo vaak over kunnen hebben.