Taalcolumns van Ruud Hendrickx

Paraskevidekatriafobie

Misschien hebt u het wel, paraskevidekatriafobie. Maar maak u geen zorgen: als u het woord kunt uitspreken, bent u er ook zo weer van af.

Als u last hebt van een onverklaarbare angst voor vrijdag de dertiende, dan lijdt u volgens de Amerikaanse fobietherapeut Donald E. Dossey aan paraskevidekatriafobie.

In het woord herkennen Griekskundigen Παρασκευή (paraskevi), vrijdag, δέκα τρία (deka tria), dertien, en Φοβία (fovia), angst. Dr. Dossey heeft wel meer van dergelijke monsterwoorden bedacht, zoals kakorrafiafobie en arachibutyrofobie, maar dit geheel terzijde.

Het goede nieuws is dat u volgens dezelfde therapeut meteen van uw paraskevidekatriafobie verlost bent, zodra u het woord kunt uitspreken. Vooruit dan maar. Hier komt ie: paa·raa·skee·vie – dee·kaa·trie·jaa – foo·bie.

De volgende vrijdag de dertiende is in maart 2015. U hebt dus nog even de tijd om te oefenen.