Draagden

Had ik dat goed gehoord? De Limburgse designers draagden ook hun steentje bij. Draagden? Ja hoor, ze zei het echt. Ze is niet alleen. Op het internet vind je duizenden keren ‘draagden’, terwijl het ‘droegen’ had moeten zijn.

Het hart van een taalkundige gaat sneller slaan als hij zulke vormen hoort of leest. Ze zijn het zoveelste bewijs dat een taal naar vereenvoudiging streeft. Al die onregelmatige werkwoorden die het de taalgebruiker alleen maar moeilijk maken, weg ermee!

Het hart van een taaladviseur gaat sneller slaan als hij zulke vormen hoort of leest. Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat ze zelfs dat nog niet goed kunnen doen! Is het nu echt zo moeilijk om een werkwoord te vervoegen zoals het hoort?

Zo vergaat het mij geregeld. Mijn hart gaat sneller slaan bij dingen die ik hoor of lees. Alleen weet ik niet altijd zeker wie de bovenhand moet krijgen, de taalkundige of de taaladviseur? Ik vermoed dat ik vooral als taaladviseur betaald word. Draagden?! Hoe is het in hemelsnaam mogelijk!