Ommetje

Er valt niet vaak te lachen om het nieuws. Maar soms wordt al dat wereldleed toch enigszins verzacht door de fijnbesnaarde humor, al of niet bedoeld, van de journalist. Zo stond er maandag tien kilometer file op de E40 als gevolg van een ongeluk. Onder een foto met een rij stilstaande auto’s schrijft vrtnieuws.net: “Automobilisten kregen de raad om te rijden.”

Er valt helemaal niks te rijden, dacht ik meteen. En toen pas drong het tot me door: de automobilisten kregen niet de raad om te ríjden, maar wel de raad óm te rijden. En meteen was m’n hele dag goed. Zulke zinnetjes vind ik gewoon geweldig.

Maar niet iedereen zal het met me eens zijn dat het zinnetje dubbelzinnig is. Sommige mensen vinden dat je ‘om’ alleen maar mag gebruiken – het moet zelfs – als je een doel aangeeft, als je het door ‘teneinde’ kunt vervangen. Zulke mensen geven de automobilisten de raad om te rijden om – teneinde – de file te vermijden.

Nee, zeggen anderen, je kunt dat ‘om’ maar beter wel gebruiken. Zo geef je preciezer aan waar de bijzin begint. Die mensen geven de automobilisten de raad om om te rijden om de file te vermijden.

Over smaken en kleuren valt niet te twisten, ook niet over wel of niet ‘om’. Het kan allebei. Gelukkig maar. Anders had ik niet even kunnen lachen.