Oh oh ik heb zorgen

De Scheldetunnel zorgt ervoor dat de Antwerpse ring wordt gesloten. De hevige regenval zorgde vooral in Oost- en West-Vlaanderen voor heel wat ellende. Het opwarmen van de aarde zorgt ervoor dat er meer CO₂ vrijkomt uit de aarde en de oceanen.

Ondertussen zorgt Spielbergs recentste film, ‘War of the worlds’, voor records aan de kassa. De keuze van de Engelse countryside als locatie voor de bruiloft zorgt voor mooie beeldjes in een andere film. De doorbraak van CGI-technologie (computer generated images) heeft voor een veel groter aanbod van animatiefilms gezorgd. ‘Expedition Robinson’ zorgde ook voor heel wat publiciteit in de geschreven pers.

Vangplanken moeten ervoor zorgen dat een motorrijder niet in contact komt met de scherpe randen van de vangrails. Pientere pinguïns zorgen ervoor dat de dieren in Madagaskar terechtkomen. En de café-uitbaters van Turnhout mogen klanten die voor overlast zorgen, een maand lang weigeren.

Zorgen alom in het nieuws. Laat ik maar meteen zeggen dat ‘zorgen voor’ niet fout is. Alleen verwacht ik het bij iets positiefs. Vangplanken die ervoor zorgen dat motorrijders niet onthoofd worden door een vangrail, dat kan volgens mij. Maar in een negatieve boodschap blijf ik ‘zorgen voor’ vreemd vinden. Maar zo te horen hebben andere taalgebruikers er geen last van.

En toch zijn er mogelijkheden zat. Dankzij de Scheldetunnel is de ring binnenkort helemaal rond. Door het opwarmen van de aarde komt er meer CO₂ vrij. De regen in Oost- en West-Vlaanderen heeft tot heel wat ellende geleid. Het Engelse platteland levert heel wat mooie plaatjes op. Klanten die overlast veroorzaken, mogen niet meer in de Turnhoutse cafés. En ‘War of the worlds’ heeft al records gebroken aan de kassa. Waar maak ik me toch zorgen over?