Groen! &@#!

Ik heb me er al herhaaldelijk over verbaasd en opgewonden dat een Vlaamse partij tegenwoordig alleen maar een volwaardige partij denkt te kunnen zijn als er een leesteken in haar naam staat. CD&V heeft haar ampersand, SP.A haar puntje en N-VA haar streepje. Agalev kon natuurlijk niet achterblijven en wil voortaan als Groen! Door het leven gaan.

De groenen hadden beter moeten weten. Met zo’n leesteken aan het eind van je naam vraag je om problemen. De gemiddelde lezer denkt dat de zin afgelopen is als hij bij dat uitroepteken komt. De gemiddelde tekstverwerker denkt dat er een nieuwe zin begint na de naam Groen! En geeft het volgende woord prompt een hoofdletter. Kijk, hij doet het weer.

Dat uitroepteken heeft nog meer onverwachte – of zijn het bewust gewilde – bijverschijnselen. Het lijkt wel alsof je alles wat met de groenen te maken heeft, luidkeels over de daken schreeuwt. Ludo Dierickx keert terug naar Groen! Hoera! Maar het uitroepteken kan zich ook tegen de partij keren. Ook minder prettige boodschappen komen over alsof je er dolblij mee bent. Jacinta De Roeck gaat weg bij Groen!

Of moet er nog een punt achter zo’n zin? Ik weet het eerlijk gezegd niet. Normalerwijs zet je geen twee leestekens vlak na elkaar. In vragen kun je natuurlijk niet anders. Gaat Jacinta De Roeck weg bij Groen!? Het lijkt wel alsof je er stomverbaasd over bent.

Maar wat moeten we er nu mee? Cursiveren is een oplossing, maar dat kunnen we niet op teletekst en internet. Aanhalingstekens zijn lelijk en in het kader van de gelijke behandeling moet je ze bij alle partijen gebruiken. Of laten we het uitroepteken gewoon vallen? Eerlijk gezegd, dat lijkt me nog het handigste.

En net als je denkt dat je alles gezien hebt, pakt CD&V-voorzitter Yves Leterme met een nieuw project uit om politiek geïnteresseerden naar zijn partij te lokken. Je houdt het niet voor mogelijk, maar hij heeft het CD&V@work genoemd. Nog even en een mens kan die dingen niet eens meer ontcijferen, &@#!