Contacteer Ombudsjan

“Misschien moeten we dit vraagstuk voorleggen aan een taalombudsman. En niet aan ombudsjan. Want in een televisieclip die het programma van Van Rompaey aankondigt, worden de kijkers verzocht om ‘Ombudsjan te contacteren’.” Dat besluit Margot Vanderstraeten – journaliste, columniste en romanschrijfster – in de rubriek ‘Lettermetaal’ van De Standaard. Volgens Van Dale is ‘contacteren’ een leenvertaling uit het Frans en “gallicismen horen alsnog niet thuis in het Algemeen Nederlands”.

Denk nu niet dat Margot – ik mag haar tutoyeren, want we kennen elkaar al jaren – ons een venijnige kat geeft. Helemaal niet, ik lees in haar stukje een pleidooi voor een handig woord. Ze herinnert zich nog heel goed, schrijft ze, dat haar Nederlandse medestudenten het Belgische ‘contacteren’ heel snel en heel bewust overnamen omdat dat woord zoveel efficiënter is dan ‘contact met iemand opnemen’ of ‘in contact met iemand treden’. En die studenten van toen hebben ‘contacteren’ mee naar Nederland genomen en ‘contacteren’ nu ook vlot hun klanten.

Maar Margot zou het probleem aan een taalombudsman willen voorleggen. Deze taalombudsman vindt ‘contacteren’ in elk geval prima. Vlaanderen zendt zijn zonen en dochters, en nu ook zijn woorden uit. Maar de Nederlanders laten zich dat ‘contacteren’ niet zomaar in hun maag splitsen. Het gaat allemaal stapje voor stapje. Eigenlijk is alleen maar de kreet ‘contacteer ons!’ behoorlijk ingeburgerd in Nederland. De overige vormen van het werkwoord komen er niet zo vaak voor.

Zullen we nog eens googelen? Met Google vinden we ‘contacteer ons’ ongeveer 50 000 keer in Belgische teksten en 20 000 keer in Nederlandse teksten. Voor een zogenaamde taalfout is dat wel heel erg veel. Maar de volle vorm, ‘contacteren’, komt in Nederland nauwelijks 1300 keer voor, tegenover 24 800 keer in België. Vermoedelijk daarom zegt Van Dale dat ‘contacteren’ niet algemeen is.

Krijg je ‘contacteren’ echt niet over je lippen? Er zijn alternatieven genoeg: contact opnemen met, in contact komen met, in contact treden met, contacten leggen, zich in verbinding stellen met, iemand schrijven, iemand opbellen, iemand benaderen, iemand opzoeken. Een mens zou op den duur elk contact willen verbreken.