Tussenkomen

Soms zou een mens nog gaan denken dat het Nederlands een arme taal is. En dat klopt zeker niet, want onze taal is duizenden woorden rijk. Welgeteld 232 743 staan er in de nieuwste Van Dale. Reden genoeg dus om niet in clichés te spreken, clichés als ‘tussenkomen’ en ‘tussenkomst’.

Als ik kort mag zijn: vergeet ‘tussenkomen’. Het is niet alleen een cliché, het is ook een huizenhoog – wat zeg ik – een torenhoog gallicisme. De Franstaligen kunnen met hun ‘intervenir’ zowat alles zeggen, maar dat betekent nog niet dat wij met ‘tussenkomen’ hetzelfde kunnen doen. Integendeel.

Als twee partijen aan het vechten raken, kun je de politie bellen om ‘tussenbeide’ te ‘komen’. Bij een conflict tussen twee landen ‘komt’ een derde land als bemiddelaar ‘tussenbeide’. VN-troepen mogen geweld gebruiken als burgers worden bedreigd, maar ze mogen niet ‘tussenbeide komen’ in het conflict zelf.

Maar ga nu ook niet altijd ‘tussenbeide komen’. We hebben keus genoeg, afhankelijk van de betekenis. De plaatselijke afdeling van Oxfam heeft een petitie opgezet om de Europese Commissie aan te zetten tot ‘ingrijpen’. Door het snelle ‘optreden’ van de verpleegster heeft de brandweer erger kunnen voorkomen. De Ferrari van Michael Schumacher en die van Barrichello zijn in de bocht rechtdoor gegaan. De safetycar is onmiddellijk ‘op de baan gekomen.’

Aan minister Gabriëls wordt gevraagd dat hij er bij Europa op ‘aandringt’ de import van Argentijns vlees te verbieden. Als de gemeenten niet optreden tegen de verkoop van drugs, kan het parket nog altijd ‘de nodige stappen doen’, zegt Verwilghen.

Jongeren opleiden is duur. De provinciale voetbalclubs hopen dan ook op een ‘subsidie’ van de overheid en de voetbalbond. De Vlaamse Gemeenschap ‘draagt’ voor zestig procent ‘bij’ in de kosten van een waterzuiveringsinstallatie. Dua geeft de rundveehouders een ‘tegemoetkoming’ van driehonderd frank per rund. Dat raakte gisteravond tijdens de gemeenteraad bekend na een ‘interventie’ van de oppositiepartij ‘Actief’.

Volgende week een nieuwe taalzaak. Als er tenminste niets ‘tussen komt’. Dat kan wel.