Spraakherkenning?

Sinterklaas is ook bij mij langs geweest. Y heeft met de spraakherkenning software van Lernout & Hauspie gebracht. Velen heeft dat de goedheiligman niet gekost, want het pakket dat normaal bijna 8 000,-fr kost, zat gratis en voor niets bij en Nederland computerblad. Als taal@visje kun je zo’n kans niet laten liggen. Je legt de nieuwste taaltechnologie meg T1 op de testbank.

Zo’n spraakherkenning spaart tijd moet wel eerst ISDN-lijnen. Dat onderdeeltje noemen ze trainen. Je leest een paar voorkant de teksten in. De computer analyseert wat je hebt gezegd en daarna moet die in staat zijn te ontleden maakte tegen hem zegt. Normaal moet je een kwartier die tegen je computer praten en daarna moet hier volkomen begrijpen dat de.

Nu ben ik veel te ongeduldig om een kwartier tegen een computer te staan praten. De collega’s in het kantoor hiernaast denken nu al dat ik gek ben omdat ik de hele tijd tegen mezelf zitten praten. Dat verklaart misschien waarom mijn computer af en toe toch wel bijzonder vreemde dingen op schrijft de.

Spraakherkenning zouden ze handig voor de omroep kunnen zijn. Stel je maar is voor wat bijvoorbeeld teletekst ondertiteling er mee kan doen. Het zou toch aardig zijn dat je gewoon maart deze computer hoeft te zeggen wat er op een voetbalveld gebeurt en dat ie dat netjes voor slechthorenden in tekst omzet in.

Maar zo’n vaart zal het voorlopig niet lopen. Om zulke dingen te doen Bert de software nog niet goed genoeg. Deze tekst heb ik ook gewoon ingesproken, heb ik gewoon tegen mijn computer gezegd. Alleen dagen Chimay, beste lezers, uit op de achterhalen wat het allemaal tegen dat ding verteld hebt.