Moeders mooiste

“Hoi Ruud! Hoe zit het met moeders mooiste?” Ja, ik voelde me even beledigd. Maar het bleek om een spellingprobleem te gaan. Of de s aan ‘moeder’ vast moet of niet.

Ja hoor, die moet eraan vast. Dat is de hoofdregel. Ik ben dan misschien niet ‘moeders mooiste’, maar wel ‘vaders trots’. Net zo spel je ‘Pauls fiets’, ‘Jans auto’ en ‘Marks karretje’.

Als het grondwoord op één enkel klinkerteken eindigt, wordt het even moeilijk. Als die letter voor een halflange, heldere klank staat, moet je een apostrof voor de s zetten. Doe je dat niet, dan is er kans dat je het grondwoord verkeerd uitspreekt. ‘Oma’s meisje’ moet zo, want de a moet helder blijven. Spel je ‘omas’ zo, zonder apostrof, dan rijmt het met ‘canvas’ en niet met ‘kaas’. ‘Eddy Wally’s nieuwe plaat’ moet ook met apostrof, want anders klinkt het als ‘lis’ in plaats van ‘lies’. Brabanders zullen misschien de hulp van een niet-Brabantse collega moeten vragen om het verschil te horen. ‘Jeffreys boek’ spel je zo, want het grondwoord eindigt op twee klinkertekens die één klank vormen.

Eindigt het grondwoord op één e, dan wordt het nog moeilijker. Als die e uitgesproken wordt als ee, dan zet je een apostrof voor de bezits-s. Zo niet, dan spel je de s vast aan het grondwoord. ‘Shakespeares’ toneelstukken’ moet zo, want de laatste e spreek je niet uit. ‘Morricone’s muziek’ moet zo, want je zegt ‘morriconee’. Spel je de s eraan vast, dan krijg je ‘Morricones’, wat je ofwel met een sjwa of met de e van ‘mes’ zou lezen. Niet goed, dus. In ‘Renés café’ hoef je geen apostrof te zetten, want die é spreek je altijd ee uit.

En het houdt niet op. Als het grondwoord in de uitspraak (!) op een sisklank eindigt, dan spel je alleen maar een apostrof. Je spelt dus: Wies’ programma, Inéz’ regie, Alex’ fiets, Bush’ campagne en Maurice’ vrouw’ (je zegt ‘mories’). Maar twee ex-ministers zullen Dutrouxs ontsnapping niet licht vergeten.