Ma-di-wo-do-vrij

Horizontale programmering, zegt het je wat? De televisiedirectie bedoelt ermee dat een paar honderdduizend kijkers elke dag van de week behalve zaterdag en zondag om zes uur op TV1 naar het journaal kunnen kijken, om tien over zes naar Sabine en om halfzeven naar Ben. Het onding ‘fideliseren’ valt ook wel eens in die context. Niet doen, dat heet ‘klantenbinding’.

Hoe zet je nu kort en bondig op het scherm dat je elke maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag om halfzeven naar ‘Blokken’ kunt kijken? De eindregie vroeg het, de taaladviseur geeft het antwoord.

Laat ik even een open deur intrappen. Zaterdag en zondag samen noemen we het weekend of – een beetje vernederlandst – het weekeinde. Die eind-e mag je ook weglaten. Hartelijk dank voor deze informatie, Ruud, maar daar hoef je echt niet vier jaar taalbeheersing voor te studeren.

Maar hoe noem je de vijf overige dagen van de week samen? ‘Weekdagen’, roepen de Vlamingen in koor. Jammer, maar dat klopt niet. Elke dag behalve zondag is een weekdag, zegt Van Dale. Volgens anderen zijn gewoon alle zeven de dagen van de week een weekdag.

‘Werkdag’ komt nog het best in de buurt. Dat is een dag die bestemd is om te werken, zegt Van Dale. Geen rustdag. Een trein die alleen op werkdagen rijdt, loopt niet op feestdagen, zaterdagen en zondagen. Voor ons klopt dat weer niet helemaal, want ‘Blokken’ zenden we ook uit op feestdagen die niet in het weekend vallen. Wil je het heel precies doen, dan zit er niets anders op dan ‘van maandag tot en met vrijdag’ te zeggen.

Maar vind je dat ook niet een hele mond vol voor een simpele boodschap, beste lezer? Daarom kunnen we het beste ‘elke werkdag’ of ‘op werkdagen’ schrijven als we ma-di-wo-do-vrij bedoelen. Onze kijkers weten beslist wel dat wij er op feestdagen ook zijn. Dat heet klantenbinding.