Taalcolumns van Ruud Hendrickx

En wat daarna?

Deze column is verouderd. Lees ook het advies helemaal onderaan.

Zal ik eens m’n gal spuwen over een woord waar ik een grondige hekel aan heb? De kriebels krijg ik ervan als ik het hoor. En dan te bedenken dat het de afgelopen veertien dagen twintig keer in het radiojournaal zat, drieëntwintig keer in het tv-journaal en ontelbare keren in het weerbericht. Het onding is ‘nadien’. Is dat onschuldige woordje van zes letters fout? Ja en nee. Hoort het thuis in onze teksten? Beslist niet.

In de standaardtaal kun je ‘nadien’ alleen maar gebruiken als je over het verleden spreekt. Grammaticaal is er niets mis met deze zinnen: de man bekende dat hij z’n vrouw gewurgd heeft en haar nadien in zes stukken heeft gesneden. Tom Steels was als eerste over de finish gekomen, maar onze landgenoot werd nadien gediskwalificeerd wegens onregelmatig spurten.

‘Nadien’ kan niet naar de toekomst verwijzen. Deze zinnen zijn fout: de demonstranten blokkeren het SHAPE-hoofdkwartier en willen nadien naar het centrum van Bergen rijden. Het KMI verwacht eerst nog wisselende bewolking en droog weer, nadien neemt de bewolking stilaan toe. Eerst gaan we surfen en nadien tennissen.

Maar goed of fout doet er wat mij betreft niet toe, ik gruw van ‘nadien’ omdat het zo verschrikkelijk stijf is. Het is pure schrijftaal. Hand op het hart: wie heeft al ooit tegen z’n buurman gezégd dat hij eerst het gras gaat maaien en ‘nadien’ lekker gaat luieren in z’n tuin? Wie heeft al ooit gezégd dat hij eerst in Antwerpen woonde en ‘nadien’ in Brussel? Niemand, daar durf ik om te wedden.

Wat is er mis met het goeie ouwe ‘daarna’? Of wat dacht je van ‘later, achteraf, naderhand, straks’? Maar ja, dat klinkt zo gewoon. Laat dat nu toevallig zijn wat ik van omroeptaal verwacht.


nadien

Schrijftalig en formeel. Liever:

  • achteraf
  • daarna
  • later

‘Nadien’ wordt vooral met betrekking tot het verleden gebruikt.

  • Ik heb hem nadien nooit meer ontmoet.

Vooral in België wordt het ook voor de toekomst gebruikt.

  • 🇧🇪 Eerst gaan we surfen en nadien gaan we tennissen.
    Eerst gaan we surfen en daarna gaan we tennissen.