‘Mongool’ is een scheldwoord

Achttien jaar geleden kreeg ik een brief die gericht was ‘aan alle mongolen van de VRT’. Of we ons beledigd voelden door die aanhef, vroegen de schrijvers. Zij hadden een zoon met down en waren boos omdat we over ‘Baantjer’ hadden geschreven dat de enige getuige van een moord een ‘mongool’ was.

Aan dat voorval moest ik afgelopen dinsdag terugdenken, toen ik naar ‘Down the road’ aan het kijken was. In het programma reist Dieter Coppens met een aantal downjongeren door Zuid-Afrika. Rond het kampvuur ging het ineens over het syndroom en over het woord ‘mongool’.

Maud (foto hierboven), een jonge vrouw van 22, is er heel duidelijk over: ze vindt het een regelrechte belediging, een scheldwoord. Ze wordt er woest van.

Ik ben erg blij dat de programmamakers me toestemming hebben gegeven om een kort fragment uit hun programma hier te laten zien.

De VRT wil een omroep voor iedereen zijn, die met respect met en over iedereen praat. Daarom werkt de VRT, met name de cel Diversiteit, met belangen­verenigingen samen om te bepalen welke woorden we wel of niet gebruiken. Het resultaat is een woordenlijst die de cel Diversiteit en VRT Taal samen onderhouden en die als handvat voor VRT-programmamakers geldt. Het woord ‘mongool’ gebruiken we niet.