Rozen voor Valentijn? Of valentijn?

Een alerte kijker had het opgemerkt. “Jullie schrijven op vrtnws.be dat de rozen voor Valentijn tot vijf euro per stuk kunnen kosten. Bij mijn weten is Valentijn een heilige en zijn de rozen niet voor de goede man bedoeld.”

En gelijk heeft de kijker. Op 14 februari vieren we Valentijnsdag. Dat spellen we, net zoals ‘Kerstmis’, met een hoofdletter want het is de naam van de feestdag. En namen spellen we met een hoofdletter. Net zoals we ‘kerst’ met een kleine letter spellen omdat het een informele verkorting van ‘Kerstmis’ is, spellen we ‘valentijn’ met kleine letter als verkorting van ‘Valentijnsdag’.

De spellingchecker houdt helemaal niet van ‘valentijn’ met een kleine letter. Hij zet er geheel ten onrechte een rode streep onder. Ook in samenstellingen spellen we een kleine letter. Bij de bloemist haal je een ‘valentijnsboeket’, in het restaurant bestel je een ‘valentijnsmenu’, bij de juwelier koop je een ‘valentijnscadeau’. En vrijdag 15 februari heb je misschien genoeg van de ‘valentijnsgekte’. Allemaal ten onrechte onderstreept door de spellingchecker.

Koop je op 14 februari bloemen voor Valentijn, dan kan dat maar beter de naam van je geliefde zijn. Anders zou je weleens problemen kunnen krijgen.