Gerookte kardinalen?

Maandagavond is er voor de eerste keer zwarte rook uit de schouw van de Sixtijnse kapel gekomen. Dat kan best, maar ik vraag me toch af hoe de schrijver van dat zinnetje daar zo zeker van kan zijn. Had ik dan niet gehoord dat de 115 kardinalen in conclaaf niets mochten zeggen over wat er in de Sixtijnse kapel gebeurt? Het enige wat ik zeker weet, is dat er zwarte rook uit de schoorsteen van de kapel gekomen is.

Ik ben nog nooit in de Sixtijnse kapel geweest, maar het zou me erg verbazen als er een schouw was. Oorspronkelijk was een schouw een stookplaats. In middeleeuwse burchten zie je ze nog wel eens: een grote plek met houtvuur en daarboven een grote ketel of een braadspies. Meestal zit er een prachtig uitgewerkte kap boven.

Zulke schouwen maken ze nu niet meer. Denk ik. Nu is een schouw de mantel die om een kachel of een open haard zit. Het belangrijkste is dat het bovenste blad breed genoeg is. Voor oma is het dan de uitgelezen plek om de fotootjes van haar kleinkinderen uit te stallen. Een kardinaal zet er waarschijnlijk een buste van de Heer op.

Neem het van mij aan: als er zwarte rook uit de schouw van de Sixtijnse kapel komt, zullen we nooit witte rook uit de schoorsteen zien komen. De kardinalen zullen gestikt zijn voor ze een nieuwe paus hebben kunnen kiezen.