Van de mug en de olifant

Als het van Geert Bourgeois, de minister van Media, afhangt, mogen politici niet meer meedoen aan tv-spelletjes omdat ze daardoor de politiek belachelijk maken. Met politiek valt niet te lachen, meneer. Alleen zijn de politici ongewild komischer dan ze zelf denken.

Niets zo gezellig als op zondagochtend naar ‘De zevende dag’ kijken. Een mens leert er altijd iets bij terwijl hij zijn chocoladebroodjes verorbert. Neem nu vorige zondag. Kennelijk zijn de uitgaven in de gezondheidszorg – de betrokken politica zei natuurlijk ‘gezondheidszorgen’ – weer te snel gestegen en moeten we met ons allen minder pilletjes innemen. Je kunt beter een paar dagen in je bed blijven in plaats van een mug dood te slaan met een olifant, vond dokter en volksvertegenwoordiger Maggie De Block.

Ik had het nooit zo compact als mevrouw De Block kunnen zeggen. Ze bedoelde dat je niet altijd moet overdrijven als je je wat minder voelt: je moet niet altijd van een mug een olifant maken. En je moet dan zeker niet meteen naar de antibiotica grijpen: je moet niet met een kanon op een mug schieten. Maar je moet die mug natuurlijk wel doodslaan, of je blijft ziek. Alles samen wordt dat: een mug doodslaan met een olifant.

Iets zegt me dat je dat beter niet te veel kunt doen, met een olifant in het rond zwaaien. Voor je het weet, lig je met een hernia in bed. Of zoals mevrouw De Block het zou zeggen: voorkomen is beter dan op de blaren zitten.