Prins Filipfonds

Moet je je dit even voorstellen. Over een paar jaar zit de kleine prinses Elisabeth bij papa op de schoot. “Waarom, papa,” vraagt ze zoals alle kinderen van vier, “heeft opa je zo’n rare naam gegeven?” De omstreden doctor honoris causa begrijpt er niets van. “Papa, jij heet toch niet Filipfonds?”

Alle gekheid op een stokje … Hoe spel je de combinatie van een eigennaam en een zelfstandig naamwoord? Dat is me de afgelopen dagen meer dan eens gevraagd. Los, vast, met streepjes? Sorry, maar ik moet je nog maar eens teleurstellen: er zijn geen regels voor, tenminste geen officiële regels. De Woordenlijst zwijgt er in alle talen en spellingen over.

Tendensen zijn er wel. De meeste spellingboekjes zijn het erover eens dat je een eigennaam plus een gewoon zelfstandig naamwoord als één woord spelt. Je schrijft dus Microsofttopman, Proximusnetwerk, Van de Graaffgenerator, Duracellaccu, Virginaandeel en Lukoekjes zo. Als je soms niet meteen doorhebt wat er staat, beste lezer, wees dan gerust: het ligt niet aan jou. Én we komen er samen nog wel uit. Straks.

Bestaat de eigennaam uit verschillende delen, dan staan er geen streepjes tussen, en het zelfstandig naamwoord plakt gewoon aan het laatste deel vast. Op die manier komen we in de Gerbrand Adriaensz. Brederodestraat terecht bij het Prins Filipfonds, dat hopelijk niet gestijfd is met Lernout en Hauspieaandelen.

Gelukkig zijn de spellingboekjes het ook hierover eens: als je de eigennaam beter wilt laten uitkomen, mag je een streepje zetten voor het zelfstandig naamwoord. Kijk, dat is een advies naar mijn hart, zeker als het om merknamen of programmatitels gaat. Ik raad iedereen ten zeerste aan het te volgen, want de wereld wordt er zoveel doorzichtiger door.

In een Canvas-programma, een Donna-quiz of het Kom op tegen kanker-journaal kun je beter niet te vaak Lu-koekjes en Virgin-aandelen noemen, want dat is sluikreclame. En als we Prins Filip-fonds zo zouden spellen, dan hoefde de kleine Elisabeth zich straks niet af te vragen of opa niet goed wijs was toen hij papa Filipfonds noemde.


Sinds 2005 zijn er wel regels voor het spellen van combinaties met een eigennaam. Ze zijn te vinden in de Woordenlijst.