Van Genepiën tot Liège

Het is wat met die gemeenten die een Nederlandse en een Franse naam hebben. Onlangs hield een luisteraar een warm pleidooi voor het gebruik van de oorspronkelijke naam. “Om de Walen eer te betonen en hen van hun minderwaardigheidscomplex te bevrijden” zou de omroep Waalse steden in het Frans moeten uitspreken. En bij ‘Vlaanderen Vakantieland’ kwamen ze er niet uit of ze het over ‘Lessines’ of over ‘Lessen’ moeten hebben.

Geloof het of niet, maar die zaken zijn bij de wet geregeld. De schrijfwijze van gemeentenamen is officieel vastgelegd in het koninklijk besluit van 24 juni 1988. Voor sommige gemeenten bestaat er ook een officiële vertaling. Wanneer welke taal moet worden gebruikt, is niet expliciet geregeld. Impliciet kan uit het KB worden afgeleid dat een instelling als de openbare omroep de Franstalige benaming van Waalse gemeenten moet gebruiken, tenzij er een officiële Nederlandstalige benaming voorhanden is. Dat had de heer Steenput van de Vlaamse Overheid erover te zeggen. De omroep hanteert dus in beginsel de Nederlandstalige benamingen.

Zolang we het over bekende gemeenten hebben is er met dat uitgangspunt geen probleem. We hebben het over Aarlen, Bastenaken, Bergen, Doornik, Eigenbrakel, Hannuit, Hoei, Komen, Luik, Nijvel, Vorst en Waver. De Franstaligen hebben het over Alost, Anvers, Bruges, La Panne, Louvain, Malines, Ostende, Termonde en Tirlemont.

Maar wat doen we met minder bekende namen: Grez-Doiceau of Graven, Oreye of Oerle, Tourinnes-la-Grosse of Deurne, Pellaines of Pellen, Wilhogne of Nudorp, Genappe of Genepiën, Lessines of Lessen?

“In dat geval”, zei Berode na het verschijnen van het KB, “verdient het uit het oogpunt van de communicatie de voorkeur om toch de Franstalige benaming te gebruiken.” Hij bedoelde daarmee dat we wel van Genappe en niet van Genepiën spreken, maar altijd van Bastenaken en Luik. En ‘Vlaanderen Vakantieland’ kan het ook beter over Lessines dan Lessen hebben, of ze één keer allebei noemen.

Duidelijke berichtgeving is het belangrijkste. Wat voor zin heeft het een file op de E40 in Lijsem te melden als de automobilisten elke dag voorbij het bord Lincent rijden?